lauantai 12. syyskuuta 2009

Pähkinöitä


Minä rakastan pähkinöitä. Pistaasipähkinöitä, hasselpähkinöitä, saksanpähkinöitä.. Viimeisimpänä villityksenä ovat olleet cashewpähkinät, kun löysin kaupan poistuvien tuotteiden korista hunajalla maustettuja cashewpähkinöitä.


Kokeilin laittaa rouhittuja hasselpähkinöitä sämpylätaikinaan. Niistä tuli taivaallisia! Lapset eivät tykänneet, vaan nyppivät pähkinät valmiista sämpylöistä pois. Vieläkin nuo varmistelevat, että "eihän tämä ole pähkinäleipää?"


Mainiosta Marianne Kiskolan kirjasta Kotiruokaa koko perheelle löytyi Cashew-valkosuklaapiiraan ohje. Upposi koko meidän perheelle.


Pohja:


2,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl raakaruokosokeria

125 g voita

1 rkl vettä


Täyte:


1,5 dl siirappia

50 g voita

1 dl fariinisokeria

3 kananmunaa

2,5 dl cashewpähkinöitä

100 g valkoista suklaata


Lisäksi


irtopohjavuoka

vaniljakastiketta


Valmista pohja. Sekoita jauhot ja sokeri, nypi sekaan voi ja lisää lopuksi vesi. Nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.


Säädä uuni 180 asteeseen. Painele taikina irtopohjavuuan pohjalle ja reunoille. Pistele muutama ilmareikä haarukalla pohjaan. Nosta folio taikinan päälle ja paista 15 min. Poista folio, ja jatka paistamista vielä 15 min.


Valmista sillä välin täyte. Kuumenna siirappi, voi ja fariinisokeri, mutta älä anna kiehua. Nosta kattila pois liedeltä. Vatkaa kananmunat erillisessä astiassa, ja lisää jo hieman jäähtyneeseen siirappi-fariinisokeriseokseen.


Pieni pähkinät ja suklaa veitsellä ja lisää ne seokseen. Nosta vuoka uunista ja kaada täyte piiraan päälle. Paista vielä 25-30 min. Anna piiraan jäähtyä ennen tarjoilemista! Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti