torstai 25. heinäkuuta 2013

Kirsikoita

Kirsikat ovat harvinaista herkkua meillä. Muutama vuosi sitten istutettu kirsikkapuu heitettiin tänä vuonna roskiin, kun se oli kuollut pystyyn. Asialla todennäköisesti myyrät, jotka ovat jyrsineet juuret pilalle.

Onneksi kirsikoita saa toriltakin. Kaksi vanhinta ihastuivat niihin ikihyviksi, ja minun piti piilottaa loput, että saan tehtyä niistä piirakkaa.

 
 
Twin Peaksin kirsikkapiirakka (n. 8 palaa)

Pohja:
1 dl vettä
4,5 dl vehnäjauhoja
1 dl tomusokeria
150 g voita paloina

Täyte:
1,5 litraa tuoreita kirsikoita
1 dl sokeria
1 tuore vaniljatanko
1 sitruunan mehu

2 rkl perunajauhoja
(piirakan pinnalle hieman sokeria)

 Nypi huolellisesti pohjan ainekset tasaiseksi taikinaksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Pese kirsikat ja poista niistä kivet ja kannat. Laita kattilaan peratut kirsikat, sokeri ja halkaistu vaniljatanko josta olet raaputtanut siemenet ulos. Kiehauta kirsikat. Sekoita sitruunamehu ja perunajauho ja kaada seos ohuena kirsikoiden joukkoon. Sekoita huolellisesti kunnes seos sakenee kiisselimäiseksi. Ota kattila pois liedeltä.

Jaa murotaikina kahteen osaan, joista toinen on hieman suurempi. Kauli isommasta osasta piirakan pohjataikina. Taikinan siirtäminen onnistuu helposti, kun kaulit taikinan leivinpaperin päällä ja nostat sen avulla piirakkavuoan (halkaisija n. 25-30 cm) pohjalle. Kaada päälle kirsikkatäyte. Kauli toisesta taikinapalasta piirakalle kansi ja asettele se täytteen päälle. Painele reunat yhteen. Leikkaa piirakan kuoreen veitsellä muutama viilto ja ripottele pinnalle hieman tavallista sokeria tuomaan rapeutta. Paista 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.
 
Alkuperäinen ohje täältä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti