torstai 22. elokuuta 2013

Leipää


Leivon usein. Pidän itsetehdystä ja tuoreesta leivästä. Yleensä sovellan taikinan kaapista löytyvistä aineksista tai jämistä, mutta tällä viikolla on syöty pitkästä aikaa Pastanjauhantaa-blogin artisaanileipää.

Artisaanileipä

1,5 rkl hiivaa
1,5 rkl suolaa
n. 7,2 dl kädenlämpöistä vettä
n. 15,6 dl vehnäjauhoja ja jonkin verran lisää leivontaan
Sekoita ainekset hyvin, ja anna nousta 2-5 tuntia. Taikinan voi hyvin jättää jääkaappiin yöksi.

Jaa taikina 2-3 osaan (riippuen siitä, kuinka isoja leipiä haluat) ja leivo leiviksi. Anna nousta n. 40 min, viiletel leipiä kohoamisen puolivälissä veitsellä, että ne kohoavat kauniimmin. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ohjeen mukaan uunissa kuumennetaan pelti (itse käytän pitsakiveä) samalla, ja kohonneet leivät nostetaan kuumalle pellille. Kokemus on osoittanut, että leivistä tulee hyviä ilman kuumaa peltiäkin! Laita leipien kanssa uuniin yhtä aikaa uunivuoka uunin pohjalle, jonne laitat kiehuvaa vettä. Anna paistua n. 30 min, ja jäähdytä leivät ritilän päällä.

Hyvää! Ja siitä harvinaista leipää, että tämä maistuu yhtä hyvältä vielä seuraavanakin päivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti